Ensi asentelua

Innostuin menneellä viikolla hankkimaan Raspberry Pi Model B -tietokoneen, jonka ajattelin soveltuvan hyvin pikku asenteluun ja ohjelmoinnin opetteluun. Vaikka minulla on kevyttä kokemusta GNU/Linuxista jo vuosien ajalta, niin Debianiin en ole koskaan koskenut. Tarkalleen Pi:ssä pyörii Raspbian.

Tässä joitain virheitä ja ideoita seuraavaa asennusta varten:

Kannattaa suosiolla asentaa käyttikset SD-kortille NOOBS-asentajalla. Ubuntulle uskollisena ja mukamas ”edistyneempänä käyttäjänä” asensin suoraan Ubuntu MATEn. Sitten rupesin selailemaan Firefoxilla nettiä kuin ei mitään, välilehtien määrä kasvoi kasvamistaan ja kas kummaa – tök…tök…jäätyminen. Ei auttanut kuin töpseli irti ja powerit uudestaan päälle. Tätä vielä tapahtui muutaman kerran ilman että tajusin mistä se johtui; aluksi luulin SD-kortin korruptoituneen satunnaisen kaatumisen vuoksi. Nyt olen aika varma siitä, että muisti loppui Pi:lle optimoimattoman Firefoxin takia. Lisäksi siellä oli mm. Adblocker päällä. Ei muuta kuin SD-korttia formatoimaan (ei Windowsin työkalulla vaan SD Card Formatterilla).

Kannattaa hankkia heti alkuun kunnon virtalähde eikä yrittää kitkutella kännykän laturilla, vähäinen virransaanti ei haittaa komponentteja mutta muistikortti voi korruptoitua. Itse menin alkuun Samsungin  5V/1.55A matkalaturilla mutta jäätymisongelmasta lueskeltuani säikähdin ja tilasin netistä virallisen 5.1V/2.5A virtalähteen. Sitten jälkikäteen tuli mieleen että olisi voinut Clasunkin tsekata! Kävin sieltä sitten hakemassa väliaikaratkaisuna 5V/2.4A laturin virtalähteeksi, kun CDONin tilauksessa kestää eikä viikonloppua voinut ilman Pi:n asenteluakaan olla. Nyt on sitten latureita enemmän ja vähemmän.

NOOBSilla sitten asensin myös Windows 10 IoT Coren, ja innokkaana boottasin sen ensimmäisenä. Se alkoi tarkastaa levyä (korttia) ensimmäisenä, ja 100% kohdalla jumittui. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen antoi vaan virheilmoitusta. No ei taida olla Win sen arvoista, kun ei edes tämän Pi:n mallin sisäinen Bluetooth ja wifi tällä hetkellä toimi.

Tämä sunnuntaipäivä meni sitten Raspberrylle loggausta asennellessa. Jokusen hetken pyörittelyn jälkeen sain koneen muistitietoja logattua tiedostoon omalla bash-skriptillä, ja sitten selvisi että dstat -niminen softa hoitaakin kaikki koneen statistiikat tiedostoon ja tarvittaessa CSV-tiedostoonkin. Nooh, opettelua.

Opettelin samalla gnuplotia, ideana että statistiikkoja plottaisi png-kuvaksi joita sitten esittää vaikka nettisivulla. Lopulta puolen tunnin taistelun jälkeen selvisi että ohjeen tarjonneen blogin gnuplot-koodi oli virheellistä. Eikä kommentointimahdollisuutta tietenkään ollut. Se nettisivu oli muutenkin kamala, edes selaimen edellinen-nappi ei toiminut.

cpu

memory

network

Ensimmäiset päivät Raspberry Pi:n kanssa ovat olleet vähän kivisiä mutta yllättävän hauskoja. Kyllä tätä mieluummin tekee kuin Jodelissa pyörii kaiket illat.

Pyöritän tätä WordPress-asennusta nyt Pi:llä. Downtimea tulee varmaan olemaan koska kyseessä on harrasteluprojekti. Välimuistitus olisi hyvä saada toimimaan ettei pyynnöt kauheasti rasittaisi serveriä, mutta nyt ainakaan ei WordPress-lisäosa toimi. Pitää huomenna tai joku päivä kokeilla uudestaan.

Yhtenä tulevaisuuden projektina on tietojen saaminen TI SensorTagista nettiin (ilman lämpötila, kosteus, ilmanpaine). Olivat TI:n varastosta lopussa, katsotaan milloin mahtavat toimittaa.

 

postimage
20170309_174555
postimage

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *